De productie van een vetstof bestaat uit verschillende opeenvolgende stappen die allemaal een grote invloed hebben op de uiteindelijke eigenschappen van het product. Grosso modo verloopt de productie van een vetstof in 4 grote stappen.
De productie van een vetstof bestaat uit verschillende opeenvolgende stappen die allemaal een grote invloed hebben op de uiteindelijke eigenschappen van het product. Grosso modo verloopt de productie van een vetstof in 4 grote stappen.
De eerste stap is de samenstelling van het recept. Een margarine met 80% vetgehalte, een zuiver vet, een mengeling van plantaardige oliën met een bepaald watergehalte, een mix van plantaardige en dierlijke vetten … er zijn eindeloos veel mogelijkheden. En de precieze samenstelling bepaalt uiteraard voor welke toepassing een product bij uitstek geschikt is.
Eens alle ingrediënten gemengd zijn, wordt het mengsel van het karnvat naar de verpakkingslijn gestuwd.
Tijdens dit traject wordt de nog warme en vloeibare vetstof vrij bruusk afgekoeld en gaat ze achtereenvolgens door koel-, bewerkings- en rustbuizen. Zo gaat ze geleidelijk over van vloeibare naar vaste toestand.
Naargelang de manier waarop ze worden verpakt, kunnen dezelfde producten, op basis van hetzelfde basisrecept, zich heel anders gaan gedragen.
Als het product eenmaal verpakt op een pallet ligt, is het vaak toch nog niet klaar om geleverd te worden. Naargelang de toepassing is het soms noodzakelijk om de vetstof nog enkele dagen te laten ‘rijpen’ in ons magazijn, bij een zeer nauwkeurig afgestelde temperatuur.